enkel voor abonnees

Meer vrouwen nemen pauze voor borstvoeding

binnenland - 02 03 2020
baby
Foto: Unsplash / Ryan Stone

Steeds meer vrouwen geven borstvoeding op het werk. Of ze kolven er moedermelk af. Moeders hebben het recht om dat te doen. Maar werkgevers maken het vrouwen niet altijd gemakkelijk.

Vrouwen hebben het recht om borstvoeding te geven op het werk. Dat mag tot negen maanden na de geboorte. Werk je minstens 7,5 uur per dag? Dan mag je twee keer een half uur pauze nemen. Werk je minder lang? Dan heb je recht op één pauze. 

 

Steun aanvragen

Sommige werkgevers willen geen loon betalen tijdens de pauzes. Daarom kan je steun aanvragen. De overheid betaalt je dan een uitkering voor de pauzes. In 2013 vroegen 1.206 vrouwen die steun aan. In 2018 waren dat al 2.148 vrouwen.

 

Bewijs

Die steun aanvragen is niet eenvoudig. Nieuwe moeders moeten hun werkgever eerst laten weten dat ze borstvoeding willen geven op het werk. Dat moet twee maanden voor ze opnieuw komen werken. En elke maand moeten ze de overheid een bewijs bezorgen dat ze borstvoeding geven.

 

Goede plaats

Werkgevers moeten zorgen voor een goede plaats om te kolven of borstvoeding te geven. Die ruimte moet warm zijn en goed verlucht. Je moet ze ook kunnen afsluiten. Maar sommige werkgevers houden zich niet aan die regels. Vrouwen moeten dan melk afkolven op een plaats waar iedereen binnen kan. Op sommige plaatsen kan het zelfs alleen op het toilet.

Uit