enkel voor abonnees

Opnieuw rel over Aalst carnaval

binnenland - 25 02 2020
Mensen verkleed als Joden
Foto: Belga / JA Gekiere

In Aalst trok vorige zondag het carnaval door de straten. Ruim 80.000 mensen gingen kijken. De stoet haalde opnieuw het nieuws in de hele wereld. Dat gebeurde omdat mensen verkleed gingen als Joden. 

Vorig jaar beeldde een carnavalsgroep Joodse figuren af op hun wagen. Die droegen een Joodse hoed. Ze hadden een haakneus en pijpenkrullen. En ze hadden koffers met geld bij zich. Veel Joodse mensen waren daar boos om.

Haat

De afbeeldingen op de wagen deden mensen denken aan prenten uit de tijd van de nazi’s. Ze waren een teken van haat tegen Joden, vonden veel mensen. De carnavalsgroep ontkende dat altijd. Toch liet de stad Aalst zelf zijn carnaval schrappen van de lijst met erfgoed van de wereld.

Verbieden

Journalisten uit de hele wereld keken dit jaar naar het carnaval in Aalst. De minister van Buitenlandse Zaken van Israël vroeg zelfs om het carnaval te verbieden. Daar gaf de burgemeester van Aalst niet aan toe. “Ons carnaval is geen stoet vol haat, maar een feest dat mensen verbindt”, zei hij.

Groter probleem

In de stoet liepen dit jaar veel mensen verkleed als Joden. Ze wilden lachen met de zaak van vorig jaar. Maar hun kostuums maakten ook nu veel mensen boos. Aalst maakte het probleem alleen maar groter, zeggen veel verenigingen van Joodse mensen. De carnavalisten zelf zeggen dat ze zeker geen racistische bedoelingen hebben.

Uit