enkel voor abonnees

Celine Van Ouytsel is de nieuwe Miss België

interview - 19 02 2020
Miss België 2020
Foto: J. A. Gekiere

“Ik wil tonen dat het ook positief kan”

Celine Van Ouytsel (23 jaar) uit Herentals werd in januari Miss België. Ze viel op tijdens de show. Celine viel neer toen ze de trap af liep. Maar ze bewees dat je na zo een tegenslag ook op het hoogste podium kan staan. Wablieft sprak met haar in de stad Herentals in de Antwerpse Kempen.

Wablieft: Wilde je altijd al Miss België worden?
Celine Van Ouytsel: Ja, al sinds ik heel jong was. Als kind keek ik naar die Miss België met dat kroontje. Dat beeld sprak me altijd heel erg aan. “Jij moet ooit meedoen aan Miss België.” Dat kreeg ik dan te horen. Pas toen ik 18 jaar was, werd dat echt een plan. Ik besloot om eerst mijn hogere studies af te maken. Vorig jaar in januari schreef ik me in. Begin juni kreeg ik mijn diploma rechten. Bijna de dag erna begon ik aan Miss België 2020.

Je zei al dat roze jouw favoriete kleur is.
Ja, als kind wilde ik ook prinses worden. Maar dat is niet de reden waarom ik nu Miss België ben. De mensen denken daarbij vaak aan de glitter. Maar als Miss België kan je spreken voor mensen die te weinig worden gehoord. Dat zijn vooral mensen die het moeilijk hebben. Ik denk daarbij zeker aan jongeren.

Heb je daarvoor een plan?
Ik doe niet aan politiek. Ik kan het beleid dus niet veranderen. Maar vooral op sociale media is de toon vaak negatief. Dat kan een invloed hebben op jongeren. Ik wil tonen dat het ook positief kan. Ik neem mijn val als voorbeeld. Niets gaat perfect in het leven. Als je valt, blijf je dan liggen of ga je door? Want als je hard blijft werken, dan kan je jouw doel misschien toch bereiken.

Je werd vroeger gepest. Wilde je ook daarom Miss België worden?
Niet echt. Maar dat pesten overkwam mij wel. Ook dat wil ik duidelijk maken. Ik ben niet perfect. Ook ik werd gepest. Dat kwam omdat ik mager was. Ik kreeg toen lelijke opmerkingen. Ik vond dat heel erg. Ik dacht dat het mijn schuld was. Gelukkig kwam ik er sterker uit. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor die jongeren wil ik een voorbeeld zijn.

Even iets anders. Miss België 2018 en Miss België 2019 hadden een vreemde afkomst. Zij kregen daar opmerkingen over.
Dat vind ik onzin en heel jammer. Binnenkort voetballen de Rode Duivels. Dan zijn we allemaal heel trots op die spelers met een verschillende afkomst. Bij Miss België is dat plots anders. Dan kom je ook racisme tegen. Het zou dan gaan om mensen die hun mening willen zeggen. Maar racisme is geen mening. Dat is een misdaad. Ik begrijp dat niet. Nu is er een Miss België die uit de Kempen komt. Dat is toch ook een ander deel van het land? (lacht)

Je bent een jaar lang Miss België. Wat wil je daarna gaan doen?
Dat hangt af van de kansen die ik ga krijgen. Valt alles stil? Dan kan ik aan de slag als juriste of advocate. Maar ik hoop stiekem dat er toch kansen komen. Dan wil ik wel een job in de media. Vroeger kwam een Miss België vaker bij de media terecht. De laatste jaren hadden de Missen andere interesses, denk ik. Angeline Flor Pua (Miss België 2018) is bijvoorbeeld een pilote. Maar ik zou graag presenteren of acteren. Al heb ik daarvoor nog geen echte plannen.

Tot slot nog dit. Je werd Miss België van een land zonder regering. Wat vind je daarvan?
Ik ben trots op dit land. Maar op een land zonder regering ben ik niet trots. De verkiezingen waren in mei vorig jaar. Zoveel maanden later is er nog altijd geen regering. De partijen werken vooral elkaar tegen. Dat zou niet mogen. Dit moeten ze toch kunnen oplossen? Als de Rode Duivels voetballen, staat iedereen achter België. Waarom kan dat niet op alle vlakken? Ik wil mijn stem daarover wel laten horen. Al weet ik dat een oplossing hiervoor vinden niet makkelijk is.

Tekst door Dominique Piedfort

Uit