enkel voor abonnees

Diëtiste Silke Desaever eet ‘keto’: “Je hoeft niet 100% gezond te eten”

interview - 19 02 2020
Silke Desaever met roze trui
Foto van Silke Desaever

Bijna de helft van de mensen in Vlaanderen weegt te veel. Bijna één op de zeven mensen is zelfs veel te zwaar. Dat heeft invloed op hun gezondheid. Die mensen kunnen best wat gewicht verliezen. Maar hoe doe je dat? En vooral: Hoe doe je dat op een gezonde manier?
 

Ook ik ben een beetje te dik. Ik eet te veel. Heb ik honger? Dan eet ik vaak bruin brood met beleg. Want dat vult goed. En bruin brood is gezond. Maar ik eet het veel te vaak. En te veel is nooit gezond. Daardoor werd ik steeds zwaarder. Ik zocht een oplossing. Toen las ik over het keto-dieet. Daarbij eet je weinig koolhydraten.

Er zitten heel veel koolhydraten in brood, pasta, rijst, aardappelen en suiker. Die moet je vermijden als je ‘keto’ wil eten. Je mag wel eiwitten eten. Die zitten onder meer in kip, kaas, volle melk, volle yoghurt en boter. Gezonde vetten mag je ook eten. Die vind je in vis, noten en avocado. Het helpt om veel groenten te eten. Want dan eet je vanzelf minder koolhydraten.

Uit

Lynn eet ‘keto’

Ik wilde het proberen. Drie maanden hield ik het vol. Ik schreef erover in een dagboek.

Dag 1

Ik ontbijt met havermout en melk. Dat is al niet slecht. ‘s Middags eet ik een wrap met verschillende granen. Daarop leg ik gekookte kip, rauwe groenten en gemalen kaas. Lekker! Maar in de wrap zitten wel nog veel koolhydraten. ‘s Avonds eet ik quinoa met veel groenten en wat fetakaas. Perfect! Maar wat later heb ik nog honger. Ik eet enkele loempia’s. Oeps.-

Dag 2

Ik ontbijt weer met havermout en melk. ‘s Middags eet ik groenten met noten en zaden. Prima! Maar na het werk heb ik weer honger. Ik bak drie eieren. Daarna heb ik nog honger. Ik maak een salade. En daarna eet ik nog noten. Maar ook chocolade. Oeps.

Dag 3

Mijn ontbijt is vaak hetzelfde. Rond 11 uur heb ik weer honger. Ik drink wat thee. Dat helpt niet. Ik eet een kauwgom. Dat helpt zeker niet. Van kauwen krijg je net meer honger. En mijn collega’s helpen ook niet. Twee collega’s zijn jarig. Ze delen snoep en chocolade uit. Ik eet er een beetje van. Oeps.

Dag 13

Ik heb een probleem. Ik heb vaak honger. Eet ik te weinig? Dat denk ik niet. Ik denk dat ik niet de juiste dingen eet. En ik zeg te vaak ‘oeps’...

Dag 90

Na drie maanden ben ik vijf kilo afgevallen. Voel ik me nu gezonder? Niet echt. Is dat wel normaal? Ik denk dat ik beter eens ga praten met een kenner.

Uit
kleurrijke salade
Foto: Lynn Claerhout
Uit
Top
50-50
Uit

Bij de diëtiste

Ik ging praten met Silke Desaever (28 jaar). Zij is diëtiste en weet dus veel over voeding.
 

Wablieft: Wat doet het keto-dieet precies?

Silke Desaever: Het eetpatroon zorgt ervoor dat je lichaam in ‘ketose’ gaat. In die toestand maakt het ‘ketonen’ aan. Die stoffen geven je energie. Normaal haalt je lichaam vooral energie uit koolhydraten. Bij keto is dat dus anders.

Je spreekt over een eetpatroon.

Ik noem dit niet graag een dieet. Keto dient niet alleen om te vermageren. Veel mensen eten keto omdat ze vermoeid zijn. Of omdat ze hun aandacht niet goed kunnen richten. 

Kan je dat aanpakken door anders te eten?

Ja, door keto te eten ben je veel meer helder en heb je meer energie. Veel mensen verliezen ook gewicht. Toch als ze wat vet hebben. Ik eet zelf ook keto, maar ik ben nog niet afgevallen. Ik ben zelfs een beetje bijgekomen. Dat kan gebeuren.

Veel mensen volgen het keto-dieet om af te vallen. Maar dat lukt dus niet altijd?

Nee, dat lukt niet bij iedereen. Ben je al op je ideale gewicht? Dan ga je niet afvallen. Je kan zelfs wat bijkomen. Maar heb je overgewicht? Dan zal je lichaam door keto te eten je vetten verbranden als het energie nodig heeft.

Ik heb al eerder gehoord van het ideale gewicht. Ik kan zelf moeilijk afvallen. Ik blijf rond hetzelfde gewicht.

Eet je gezond, ben je niet vaak ziek en beweeg je genoeg? Dan kan het zijn dat je op je ideale gewicht zit. Het kan wel zijn dat het niet het ideaal van de samenleving is. Ieder lichaam is anders. Sommige mensen hebben een ideaal gewicht in hun hoofd. Maar dat gewicht kan voor hun lichaam te laag zijn. Willen ze toch dat gewicht houden? Dan worden ze vaak ziek. Want hun lichaam heeft dan niet genoeg reserves.

De dokter zegt dat ik nog wel vijf kilo mag afvallen. Wat zou je mij aanraden?

Ideaal is om te bewegen als je nog niet gegeten hebt. Ga trainen voor je ontbijt. Dat kan stevig wandelen zijn, of lopen, of pittige yoga… Je moet een beetje zweten en buiten adem zijn. Je gebruikt dan de voorraad van energie in je spieren. Zo verhoog je de stof-wisseling van je lichaam. Dat blijft enkele uren zo. 

Veel mensen vinden gezond eten niet makkelijk. Hoe kan je dat toch volhouden? 

Ik spreek over 80/20. Voor 80 procent eet je zo gezond mogelijk. Voor 20 procent mag het wat minder gezond zijn. Bijvoorbeeld eens op restaurant gaan of een stuk taart eten. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden. Thuis gaat het meestal wel. Maar bij vrienden of familie is het vaak moeilijker. Heb je een etentje gepland? Probeer dan de rest van de week zo gezond mogelijk te eten. Je hoeft dus niet 100% gezond te eten.

Hoe zit het met granen? De voedingsdriehoek zegt dat granen heel belangrijk zijn. Maar daar zitten toch ook veel koolhydraten in? 

Dat klopt. Maar een keto-eetpatroon kan je niet helemaal vergelijken met de voedingsdriehoek. Je mag wel granen eten. Maar ik raad aan om weinig granen met gluten te eten. Ik eet zelf ook bijna geen gluten.

Ik dacht dat granen heel gezond zijn.

Sommige wel, andere minder. Ik eet wel quinoa, boekweit en soms haver. Maar dat zijn geen echte granen. Bij keto moet je bijvoorbeeld meer peulvruchten eten. Daar zitten ook koolhydraten in. En in fruit ook. Je moet de som maken. Heb je op een dag al veel peulvruchten en fruit gegeten? Dan heb je niet veel granen meer nodig. Maar als je veel groenten gegeten hebt, kan je wel nog wat koolhydraten nemen.

Kan je mij leren om minder brood te eten?

Ik bak zelf een soort van brood. Eigenlijk is dat geen echt brood, want er zitten geen granen in. Ik maak het met pitten, zaden en noten. Ik kan er beleg op doen. Maar het is veel zwaarder dan brood. Er zitten veel vetten, vezels en eiwitten in. Dat vult heel goed. Zo heb je minder snel honger en snoep je minder.

Heb je nog tips om keto goed aan te pakken?

Eet zeker genoeg eiwitten en vetten. Die zorgen ervoor dat je sneller en langer genoeg gegeten hebt. Je maag raakt er minder snel door leeg. Zo heb je ook minder honger of zin tussen je maaltijden door.

Keto kan dus gezond zijn als je het juist doet?

Dan wel. Toch raad ik aan om zeker één keer naar een diëtist te gaan voor je ermee begint. Er staat heel veel informatie op internet en in boeken. Maar net daarom weten veel mensen niet meer wat juist is en wat niet. 

Aan

Enkele maanden later

Eet ik nu koolhydraten? Ja. Maar ik eet niet meer zo veel brood. Ik probeer fruit, groenten of noten te eten als ik tussendoor honger heb.
Wat is het resultaat? Na drie maanden woog ik vijf kilogram minder. Maar twee maanden later was er weer twee kilogram bij. In totaal ben ik nu dus drie kilogram lichter dan vijf maanden geleden.

Het belangrijkste is: hoe voel ik mij nu? Ik voel me beter dan vijf maanden geleden. Dat komt niet alleen door mijn voeding. Ik heb heel veel gewandeld met onze hond. En bewegen is ook heel belangrijk. Wil je je goed voelen? Denk dan niet alleen aan wat je eet. Wandel, loop, fiets, dans, zwem... Doe wat je fijn vindt. Als je maar beweegt.

 

Artikel door Lynn Claerhout

Uit