enkel voor abonnees

Het grote succes van ‘#Like Me’

interview - 29 01 2020
Like Me
Foto: VRT / K. Van de Sande

“De liedjes zorgen voor magie”

De reeks ‘#LikeMe’ van Ketnet is erg geliefd. Niet alleen bij de jeugd die naar Ketnet kijkt. Jong en oud genieten van de optredens. Want bij ‘#LikeMe’ hoor je hippe versies van hits van vroeger. Is dat de reden van het succes? Wablieft vroeg het aan Francisco Schuster. Hij speelt de rol van Yemi.

Francisco Schuster: Ik denk dat de liedjes een stukje magie brengen. Dat zorgt voor een band in de familie. De kinderen beginnen die liedjes thuis te zingen. Dan krijgen ze vaak een opmerking van de mama’s en de papa’s: waar ken je dat liedje van? Daarna beginnen de kinderen te praten over ‘#LikeMe’. En dan gaan ze voor de tv zitten. Om er samen naar te kijken. Dat zien we nog bij de optredens in de Lotto Arena in Antwerpen. Dan zie je vaak een hele familie die liedjes meezingt. Dat vind ik altijd het mooist.

Wablieft: De tweede reeks is nu bezig. Dachten jullie vooraf dat die zo een hit zou worden?
Nee, totaal niet. Iedereen vond het wel een heel leuk project. We zouden wel zien wat ervan zou komen. Wat als ‘#LikeMe’ niet zou aanslaan? Dan hadden we toch nog een leuke zomer gehad. Zo dachten we toen.

Jij zong in een aflevering ‘Ik ben verliefd op jou’ van Paul Severs. Dat lied is 50 jaar oud. De zanger overleed vorig jaar. Jij bent nu 17 jaar. Ken je de hits en die artiesten van vroeger?
Sommige nummers kende ik al wel, zoals ‘Zeg eens meisje’ van Paul Severs. Maar ik kende die liedjes natuurlijk niet allemaal. Dan is het wel tof om die via ‘#LikeMe’ te leren kennen. Bovendien maken wij er een nieuwe versie van. We maken die liedjes een beetje hipper. Dat is wel leuk.

Jij zei al eerder dat er geen verschil is tussen Yemi en jezelf. Is dat echt zo?
Dat klopt volledig. Yemi is iemand die alles positief wil bekijken. Hij heeft altijd heel veel zin om aan iets te beginnen. Daar herken ik mezelf wel in. Ik ben ook iemand die altijd alles wil doen voor zijn familie.

Je bent nu een bekende Vlaming geworden. Heeft dat ook een nadeel? Vind je nog genoeg rust?
Ik zie dat niet als een nadeel. Ik heb het al wel heel druk gehad door ‘#LikeMe’. En van de mooie momenten kon ik niet genoeg genieten. Vaak was ik te moe. Daarom nam ik een besluit. Deze zomer wil ik veel meer genieten van elk moment. Want we beleven nu echt een heel mooi avontuur. Ik wil daar later met plezier naar terugkijken. Het is wel heel hard werken. Maar ik doe het heel graag.

Je bent dat werk wel gewoon. Je was nog heel jong toen je optrad bij shows van Studio 100 en Ketnet. Wil je echt acteur worden?
Ik heb nog geen plan. Ik wil gewoon doen wat ik graag doe. Ik leef het liefst nu en kijk niet te ver vooruit. Ik zie wel wat er op mij afkomt. Maar acteren en zingen vind ik wel geweldig om te doen. Daarbij wil ik het liefst gewoon mezelf blijven.

Even een ander onderwerp. Je bent geboren in Haïti en kwam naar België toen je acht maanden oud was. Tien jaar geleden was er in Haïti een zware aardbeving. Er was pas een herdenking. Volg je dat?
Eigenlijk wel. Ik ben daar geboren. Als je dan die beelden ziet, ga je nadenken. Wonen daar mensen die voor mij hebben gezorgd? Werden zij ook getroffen door die aardbeving? Dan ga je wel even nadenken. Daar word ik stil van.

Op tv zou je te vaak vooral blanke mensen zien. Volgens een onderzoek doet Ketnet het wel zoals het moet. Wat vind je daarvan?
Ik vind het goed dat Ketnet erg bezig is met diversiteit. Op Ketnet zie je vooral programma’s voor kinderen. Hoe zie je er uit? Welke kleur heeft jouw huid? Dat mag geen rol spelen. Ik vind het belangrijk dat kinderen dat leren en aanvaarden.

Tot slot nog een vraag voor de fans. Wat mogen ze van het tweede seizoen verwachten?
Ik kan alvast verklappen dat het heel spannend wordt. Veel spannender dan het eerste seizoen, vind ik. En in april en mei treden we weer op in de Lotto Arena!

 

Vragen van de fans

Ik sprak met Francisco langs de telefoon. Maar ook daar wilden mijn kinderen Gloria (10) en Pablo (7) graag bij zijn. Het zijn grote fans van ‘#LikeMe’. Ze kijken meer dan één keer naar elke aflevering. De liedjes zingen ze de hele dag thuis. Mijn kinderen dansen ook op de muziek met dezelfde dans als op tv. Natuurlijk hebben ze al kaartjes voor de shows in de Lotto Arena in Antwerpen. Gloria en Pablo wilden zelf graag een vraag stellen.

Waarom wilde je zo graag meespelen in een tv-reeks?
Dat kwam gewoon op me af. Als kind wilde ik altijd dansen. Ik ging naar een dansschool en daar zag ik een poster hangen. Een show zocht jonge acteurs. Daarvan is nu die rol voor ‘#LikeMe’ gekomen. Dat is echt wel zot.

Gaan de acteurs van ‘#LikeMe’ ook samen op stap?
Ja, als je zo vaak samenwerkt met elkaar, dan word je een familie. Ik heb de andere acteurs de voorbije zomer zelfs meer gezien dan mijn eigen familie. Daarom gaan we na de opnames soms samen iets drinken. Als we het niet te druk hebben, natuurlijk. De andere acteurs zijn onlangs ook samen naar mijn voorstelling op school komen kijken. Dat was een grote verrassing. Ik hou echt van hen.

 

Nog nooit gezien?

‘#LikeMe’ gaat over tieners in een middelbare school. De reeks lijkt op een musical. De acteurs zingen vaak. Dat zijn dus die nieuwe versies van oude hits. In het eerste seizoen leerde je Caro kennen. Dat is een rol van actrice Pommelien Thijs. De mama van Caro wordt ziek. Ze heeft kanker. Het gezin moet verhuizen naar Antwerpen. Daar is een goed ziekenhuis. Caro gaat daar naar een nieuwe school. Niet alles loopt goed af. Haar moeder sterft. In het tweede seizoen trekt Caro met haar vader terug naar een dorp in de Ardennen. Maar ligt de toekomst van Caro niet in Antwerpen?

De hits van toen

Een grote hit van ‘#LikeMe’ was ‘Allemaal’ van Wim Soutaer. Hij werd in 2003 derde in de VTM-show ‘Idool’. Maar de meeste liedjes in de reeks zijn nog ouder. Ze komen van bekende artiesten als Will Tura, Johan Verminnen en Yasmine. Of er zijn de nummers van Raymond van het Groenewoud, De Kreuners en Clouseau. Nu zingen de fans vooral ‘J’aime la vie’. Met dat liedje won Sandra Kim het Songfestival in 1986. Wablieft pikt er nog enkele liedjes uit die opvallen.

‘‘t Is weer voorbij die mooie zomer’
De Nederlander Gerard Cox wordt dit jaar 80. In 1973 maakte hij een versie van een Amerikaans liedje. ‘‘t Is weer voorbij die mooie zomer’ werd een grote hit. Oudere mensen kunnen het refrein bijna allemaal meezingen. Maar de jongeren kenden het liedje niet meer. Tot ‘#LikeMe’ er weer een hit van maakte.

‘Oempalapapero’
Zangeres Marva Mollet was in Vlaanderen erg beroemd vanaf de jaren 1960. Dit jaar wordt ze 77. In 1980 nam ze een besluit. Ze wilde niet meer optreden. Marva stopte ook met muziek maken. Ze koos voor een ander leven in een winkel in Blankenberge. In 1975 had ze een hit met het vrolijke lied ‘Oempalapapero’. ‘#LikeMe’ maakte dat lied weer bekend.

Baby Baby
Nicole Josy (72) en Hugo Sigal (73) zijn het bekendste zingende koppel van het land. Ze zijn al 50 jaar samen. In 1973 mochten ze voor België naar het Songfestival met het liedje ‘Baby Baby’. Dat werd geen succes. Nicole en Hugo werden de laatsten. Maar ze vielen wel op. Hun paarse kleren deden denken aan een show. En ze dansten als in een musical. Dat had het Songfestival nog nooit gezien. Ze traden op tot in 2015. ‘#LikeMe’ leerde de jongeren ‘Baby Baby’ weer kennen. Ook hun hit ‘Goedemorgen, morgen’ hoor je in het tweede seizoen.

 

Elke vrijdag zendt Ketnet om 17.20 uur een nieuwe aflevering uit van ‘#LikeMe’

 

Tekst door Dominique Piedfort

Uit